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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Tacuarembó.
Fecha :  01/07/2015
Actualizado :  27/04/2020
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  RESCONI, V.C.; CAMPO, M.M.; MONTOSSI, F.; FERREIRA, V.; SAÑUDO, C.; ESCUDERO, A.
Afiliación :  VIRGINIA CELIA RESCONI, University of Zaragoza, Spain; MARÍA DEL MAR CAMPO, Facultad de Veterinaria, Universidad de Zaragoza, España; FABIO MARCELO MONTOSSI PORCHILE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; VICENTE FERREIRA; CARLOS SAÑUDO, Facultad de Veterinaria, Univ. de Zaragoza; ANA ESCUDERO.
Título :  Gas chromatographic-olfactometric aroma profile and quantitative analysis of volatile carbonyls of grilled beef from different finishing feed systems.
Fecha de publicación :  2012
Fuente / Imprenta :  Journal of Food Science, 2012, v. 77, no. 6, p. 5240-5246. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2012.02720.x
DOI :  10.1111/j.1750-3841.2012.02720.x
Idioma :  Inglés
Notas :  History article: Submitted 11/24/2011; Accepted 3/14/2012. Acknowledgments: The authors thank P. Lara, F. San Juan, L. Cullere, and J. Zapata, and the technical support and expertise of the personnel involved in fattening, slaughtering, and conditioning animals and meat samples.
Contenido :  In this study, the important odor impact volatiles generated in the meat of grilled beef loin muscle were characterized. Animals were finished in 4 different diet systems: T1, pasture (a mixture of Medicago sativa, Trifolium repens, and Festuca arundinacea); T2, pasture supplemented with cracked corn grain (offered at 0.6% live weight, LW); T3, pasture supplemented with cracked corn grain (offered at 1.2% LW); and T4, concentrate (pellets with 85% corn and 12.8% sunflower, on a dry-matter basis) plus alfalfa hay (both ad libitum). Aroma compounds were assessed by dynamic headspace-solid phase extraction (DHS-SPE) and gas chromatographic-olfactometric (GC-O) analysis. Most odorants were carbonyl compounds, some of them reaching high GC-O scores, especially 1-octen-3-one, (E)-2-octenal, methional, and hexanal. A specific quantitative analysis of ketones and aldehydes was conducted through their derivatization with o-(2,3,4,5,6-pentafluorobenzyl) hydroxylamine hydrochloride directly on the headspace trap and analyzed by GC-MS, with the purpose of studying the effect of finishing diet systems. From the 23 carbonyl compounds quantified, 2 were especially affected by the diet system; methional was higher in the treatment based on concentrates, whereas (E,E)-2,4-heptadienal was higher in the treatment based only in pastures. The results are discussed considering previous published productive and quality traits.
Palabras claves :  ALDEHYDES; AROMA COMPOUNDS; FINISHING FEEDS; GAS CHROMATOGRAPHY-OLFACTOMETRY; GC-O; KETONES.
Thesagro :  AROMA; CARNE; CROMATOGRAFIA.
Asunto categoría :  A50 Investigación agraria
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Tacuarembó (TBO)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
TBO100749 - 1PXIAP - PPPP/JOURNAL OF FOOD SCIENCE/6/2012

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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Tacuarembó.
Fecha actual :  21/02/2014
Actualizado :  11/07/2018
Tipo de producción científica :  Documentos
Autor :  OLIVARO, C.; VÁZQUEZ, A.
Afiliación :  CRISTINA OLIVARO, Espacio de Ciencia y Tecnología Química. Centro Universitario de Tacuarembó.; ÁLVARO VÁZQUEZ, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Química.
Título :  Estudio de metabolitos antibacterianos de la flora medicinal nativa de Uruguay.
Fecha de publicación :  2015
Fuente / Imprenta :  In: Bennadji, Z.; Ferreira,F.; Panizzolo, L. Simposio internacional, 25 de junio, Tacuarembó, 2015. Biomateriales forestales: Productos, tenologías, cadena de valor y mercados. Tacuarembó: INIA, 2015.
Páginas :  p. 12-12
Serie :  (Serie Actividades de Difusión; 749)
ISSN :  1688-9258
Idioma :  Español
Contenido :  Las plantas superiores han demostrado ser una fuente importante de nuevos compuestos bioactivos, tanto por presentar actividad farmacológica per se, como por representar nuevos tipos moleculares para el desarrollo de drogas, incluyendo antihipertensivos, analgésicos, citotóxicos y antiinflamatorios. Esto incluye compuestos que son medicamentos de primera elección o incluso los únicos existentes para el tratamiento de éstas afecciones. Ejemplos son la vincristina y vinblastina, alcaloides aislados de Catharantus roseus utilizados clínicamente para el tratamiento de varios tipos de linfomas y leucemias, o como el taxol, extraído de Taxus baccata.
Palabras claves :  ANTIMICROBIANOS; ETNOMEDICINA; SESQUITERPENLACTONAS; TAPHYLOCOCCUS AUREUS; XANTHIUM CAVANILLESII.
Asunto categoría :  --
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/10758/1/SAD-749p12-13.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Tacuarembó (TBO)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
TBO22102 - 1INIPL - PPUY/INIA/SAD/749
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